Newsfacts

  • Sabrina Starke en Metropole Orkest brengen de muziek van Bill Withers in Paradiso

   Op 2 mei zal Sabrina Starke samen met het Metropole Orkest een uniek optreden verzorgen in het Amsterdamse Paradiso.

   Het bijzondere concert wordt gehouden ter ere van de album release van Sabrina’s album ‘Lean On Me’, the songs of Bill Withers.  Het repertoire van Bill Withers vormt al jaren een grote inspiratiebron voor Sabrina. 
   Het album  ’Lean On Me’ zal op 3 mei uitkomen.

   De keuze om juist het repertoire van Bill Withers met het Metropole Orkest uit te voeren kwam tot stand nadat dirigent Vince Mendoza Sabrina persoonlijk benaderde om een album met hem en het orkest op te nemen, een kans die zij met beide handen aangreep.

   Begin 2014 zal Sabrina ook met het repertoire van Bill Withers in de theaters te zien zijn. Van januari tot maart 2014 toert zij langs diverse theaters in Nederland.

   In een nieuw avondvullend theaterprogramma zal Sabrina het publiek (opnieuw) kennis laten maken met het repertoire, de roots en het leven van de soul-legende Bill Withers.

   Waarom juist Bill Withers? Een uitgebreid antwoord op deze vraag zal het publiek krijgen tijdens de muzikale voorstelling.

   More Newsfacts >

  Sabrina Starke

  • “It is always a compliment when someone covers one of your songs. When someone as talented as Sabrina Starke takes the time and the interest to do a whole album of your songs, it is ... More > a bit overwhelming.” - Bill Withers Normaal schrijft singer-songwriter Sabrina Starke haar nummers zelf. Voor een keer maakt ze een uitzondering op Lean On Me, The Songs Of Bill Withers brengt ze, samen met het Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza, de muziek van een van haar grootste muzikale helden. Het plan voor een gezamenlijk album ontstond langzaam. De zangeres had al meerdere malen opgetreden met het befaamde Metropole Orkest toen dirigent Vince Mendoza zijn bewondering uitsprak over haar stem, én de wens om ooit samen een album op te nemen. Het idee bleef een tijdje liggen, maar ook onderwerp van gesprek. De twee spraken over hun muzikale invloeden en vonden in Bill Withers een gemeenschappelijke passie. Het plan voor een album met diens nummers was vervolgens snel geboren. Wereldhits als Lean On Me, Ain’t No Sunshine en Just The Two Of Us worden vergezeld door nog negen regelrechte Withers-klassiekers. “Natuurlijk zijn de songs van Bill Withers wel vaker gecovered”, verklaart Sabrina. “Maar nooit op deze manier, een heel album vol, met orkest. Dat laatste leek ons een bijzondere toevoeging.” Dat Withers’ muziek zich zou lenen voor arrangementen met zo’n enorme bezetting, sprak voor de zangeres voor zich. “Dat is juist de kracht van zijn muziek de nummers zijn zà sterk, daar kun je alles mee doen. Op welke manier je ze ook brengt, ze blijven overeind en herkenbaar. Dat is een van de redenen waarom Bill Withers zo’n grote inspiratiebron voor mij is.” Een andere reden is zijn enorme talent voor verhalende liedjes, zegt ze. “Ik houd erg van artiesten die echte verhalenvertellers zijn. Dat is voor mij iemand wiens liedteksten, als je de muziek en melodie weghaalt, net verhalen uit een boek zijn. Withers kan dat als geen ander.” Ook bewondert ze zijn ‘simpele’ manier van schrijven “Van vaak één akkoord, hoogstens drie of vier, maakt hij hele nummers. Zijn stem is prachtig, en in zijn werk ademt hij passie en liefde voor muziek. Daarnaast heeft hij de groove zo’n beetje uitgevonden en klinkt daardoor ook in zijn eentje op gitaar even goed als een volledige band.” Haar voorbeeld leeft nog, heeft haar eerbetoon inmiddels gehoord en was razend enthousiast. Sabrina kreeg van Withers een persoonlijke brief waarin hij zijn complimenten maakte, eindigend met “Love what you did and the way you did it! Yeah girl!” Supertrots is ze met de goedkeuring van de meester “Daar kan geen recensie tegenop.” Sabrina Starke werd geboren in Suriname maar groeide op in Rotterdam. In Nederland werd ze bekend met haar eerste, in eigen beheer uitgegeven, album Yellow Brick Road uit 2008 en de single Do For Love. Het album werd opgepikt door Blue Note EMI, stond 52 weken onafgebroken in de albumlijst en werd bekroond met platina. Bovendien ontving Sabrina een Edison Pop Award Beste Nieuwkomer van 2008 én de Edison Jazzism Publieksprijs. In 2010 kwam haar tweede cd uit, Bags & Suitcases, en vorig jaar juni verscheen Outside The Box, haar eerste album op nieuw label 8Ball Music. Lean On Me, The Songs Of Bill Withers verschijnt op 3 mei. De avond ervoor, op 2 mei, geeft ze met het Metropole Orkest onder leiding van Vince Mendoza een uniek optreden in Paradiso in Amsterdam. Ook in 2014 is Sabrina nog niet klaar met Bill Withers; van januari tot maart trekt ze door het land met haar eigen theatershow die in het teken staat van haar muzikale held. Het is niet mogelijk om met het hele orkest op tournee te gaan, maar op een bijzondere manier zal het er toch bij zijn. “De voorstelling wordt een combinatie van mijzelf op gitaar, want ook dà t is Bill Withers, en nummers waarop ik word begeleid door mijn eigen band. Daarnaast is er een speciale rol weggelegd voor het Metropole Orkest in virtuele vorm. Het wordt een palet met veel smaken, net zoals Withers’ muziek.” “I am not only flattered. I am impressed. Thank you Sabrina for lending your wonderful voice to these songs. You are gifted and a gift to the world.” - Bill Withers < Hide