Ben Saunders

Op zijn tweede album Heart & Soul legt Ben Saunders zijn hart en zijn ziel bloot. Energie, plezier en ambitie spatten van de plaat af. Soul is het codewoord. Up tempo’s en gevoelvolle ballads wisselen elkaar af. Keer op keer biedt Ben de luisteraar inzicht in zijn turbulente bestaan. Heart & Soul vormt de muzikale weerslag van het afgelopen jaar van zijn leven, dat zo bewogen verliep. Eigenlijk beschouwt Ben Heart & Soul als zijn eerste echte album. Dat klinkt een beetje raar, want voorganger You Thought You Knew Me By Now bevatte maar liefst drie nummer 1-hits en behaalde platina. Dat album verscheen echter in de nasleep van Bens triomftocht in het programma The Voice Of Holland en kwam onder hectische omstandigheden in twee maanden tijd tot stand. Ben, relaxed op de bank in zijn huis te Hoorn ‘In die twee maanden had ik meer dan tachtig optredens, deed talloze tv-shows, interviews en fotoshoots en werd de hele dag door een camera gevolgd voor mijn eigen real life show. Daarnaast had ik mijn dochter Stacey en mijn privéleven. Ik sliep ’s nachts twee, drie uur en dan ging ik de studio in. Meer dan inzingen van de tracks was het eigenlijk niet. Er zat niet veel van me in. Dat is nu compleet anders.’ De getatoeëerde zanger legt uit ‘De albumtitel maakt alles duidelijk Heart & Soul. Je ziet op de cover dat ik mijn hart en mijn ziel aan de mensen geef. Op het vorige album had ik geen enkel liedje zelf geschreven. Nu was ik overal bij betrokken. Bij het produceren, bij het schrijven. Overal heb ik mijn stempel op gedrukt. Ik heb een jaar aan deze plaat gewerkt.’ Ben schreef maar liefst acht van de dertien liedjes, steeds in samenwerking met gerenommeerde liedjesschrijvers, waarvan de bekendste zijn Andreas Moe schreef o.a. voor Justin Bieber en One Direction en Wayne Hector goed voor maar liefst dertig internationale nummer een-hits, o.a. Flying Without Wings van Westlife . Als begeleiders koos Ben Sven Hammond Soul, de band van de toetsenist Sven Figee. ‘Zij hebben de hele plaat ingespeeld. Een gruwelijk goede band. Ze zetten een heerlijk vies, rauw soulgeluid neer. Daar heb ik bewust voor gekozen.’ Sven is ook de producer van de plaat. Ben ‘Ik heb wel mijn eigen vocal backing meegebracht Patt Riley.

Voor het gospeleffect in de zang van sommige nummers heb ik Michelle David gevraagd. Natuurlijk is ook mijn eigen gitarist Memrox Memru Renjaan van de partij. Die neem ik overal mee, hij is altijd bij me.’ Alle liedjes staan dicht bij Bens persoon en gevoel. Heel ‘dichtbij’ is de emotionele afsluiter Stacey, een teder en ontroerend liedje over zijn dochtertje. Cry Without A Tear gaat over zijn te elfder ure afgefloten huwelijk met ex-vriendin Soraya. Openingstrack Chains On Me doet dat ook met surfgitaren, de vibe van Bens geliefde film Kill Bill van Quentin Tarantino . ‘Ik zat in een relatie waaruit ik eigenlijk weg wilde. Ik moest me van mijn ketenen bevrijden. Dat liedje klopt gewoon voor mij. ‘ Een openhartige Ben ‘Cry Without A Tear is echt geschreven voor Soraya. In de studio twitterde ik al dat ik een liedje voor haar maakte. De mensen weten al dat ik met haar zou gaan trouwen en dat het fout is gegaan. Maar als ze dat liedje horen, dan weten ze veel meer. Met heel veel van die liedjes is dat zo.’ Hij vervolgt ‘ Ik heb ook een liedje over de pers geschreven. Het heet Judge Me. Er zijn door de roddelpers heel wat onwaarheden over mij gepubliceerd. Toen ik Judge Me schreef had ik net een MTV Award gewonnen. Dus de openingszin luidt So you’ve seen me on MTV, you think you know me, maar je kent me helemaal niet. Als ik op straat loop, stop je om een foto van me te nemen. Hoezo? Je kent me helemaal niet.’ Veelzeggend is ook het liedje I’m A Gentleman. Ben ‘Ik ben een gentleman .. als ik een relatie heb.

Dan houd ik de deur voor je open, ik bestel een taxi voor je als je naar huis gaat, ik doe alles voor je. Maar als ik geen relatie heb, dan is het een heel ander verhaal. ’ De branie van het vrijgezellenbestaan zit in het ruige Rock ’N Rolla. ‘Als ik geen relatie heb, dan ben ik een rock ’n rolla. Dat is een woord dat mijn broertje en ik gebruiken voor de beest uithangen. Dat nummer naar de gelijknamige film van Guy Ritchie, de ex van Madonna gaat over zuipen, los gaan en wakker worden met knocked out models in je bed.’ Maar de meeste liedjes op Heart & Soul benadrukken toch vooral de kracht van de liefde. Zoals bijvoorbeeld het romantische Las Valentine. Ben ‘Dat is een stad die ik bedacht heb. Niet Las Vegas, niet Los Angeles, maar Las Valentine. Stad van de liefde. Een hele nieuwe stad, niemand weet waar hij ligt. Ik ben de enige die je daar kan brengen. Let me take you to a place that I know!’ Of het prachtige Love, een indrukwekkende compositie van Bart van Veen, de man die veel van de grootste hits van Anouk schreef. Ben ‘We hadden alle liedjes al. Toen kreeg ik een berichtje van Bart ‘Ik heb een liedje voor je.’ Hij stuurt nooit wat op, hij komt zelf met zijn gitaar. Ik kreeg kippenvel toen ik het hoorde. Ik dacht dit liedje moet ik hebben. Bart had het al vijf jaar liggen, maar hij wachtte op de juiste persoon om ‘m te zingen. Bart kan zulke mooie liedjes schrijven. Simpel en helemaal raak. Wat daar over liefde gezongen wordt, zo zie ik het ook precies. Er zitten maar drie akkoorden in, maar je denkt waarom heb ik dat niet geschreven? Helemaal top. Een aantal van de liedjes hebben arrangementen die doen denken aan Britse showmuziek uit de jaren zestig. Een tikje glamour. Ben ‘Ik houd van blazers en strijkers, voor mij kan het geluid niet groots genoeg zijn. Luister naar de opening van Cry Without A Tear. Toen de blazers gearrangeerd werden zeiden we ‘Het moet klinken als een sixtiesfilm’.

Perfect Mistake heeft ook zo’n glamour-achtige sfeer. ‘In dat nummer laat ik zien dat ik meer kan met mijn stem. Het is heel anders dan op mijn eerste plaat. Ik denk dat de mensen daar echt verbaasd over zullen zijn. De tekst gaat over de keuzes die je maakt in je leven. Zoals dat je met iemand wilt trouwen en het dan toch niet doet. Het lijkt een mistake, maar door die keuze heb ik nu wel weer een nieuwe liefde. In alle slechte dingen zie ik altijd het goede. Ik heb nooit stress of problemen. Ik barst van de goede zin. Zeker nu, met deze plaat. Dit is echt mijn ding! Voor honderd procent. Je hoort het ook wel aan de blazers. Hoe blij en enthousiast die klinken. Heel veel van die blaaspartijen heb ik in de studio staan voorzingen.

Lees meer Lees minder

Playlist

Laatste nieuws

Ben Saunders in Beste Zangers van Nederland

woensdag 10 september 2014

Vanavond start een nieuw seizoen van ‘De Beste Zangers van Nederland’ op Nederland 3 met onze eigen Ben Saunders. In het TV programma nemen Nederlandse zangers het tegen elkaar op om te bepalen wie de Beste Zanger van Nederland 2014 wordt. Tune in vanaf 20:20. Read More

Lees verder